Werkgroep Lapidarie

De betekenis van het woord lapidarie is het bewerken van gesteenten, mineralen en kristallen. In de werkgroep lapidarie wordt dit op drie manieren gedaan: door vlak-, cabochon- en facetslijpen.

We bewerken de stenen, mineralen of kristallen tot prachtige sierobjecten.  Deze komen soms uit eigen collectie, kunnen zijn gekocht op een beurs of hebben we gevonden.

Het bewerken door middel van een glasplaat en slijppoeders heet 'vlakslijpen'. Het vlakslijpen start nadat er een vlak aan de steen is gemaakt. Door de steen op de juiste wijze over de glasplaat te slijpen (bewegen) kan er door gebruik te maken van de diverse slijppoeders vaak een mooie en diepe glans op de steen worden verkregen.     

Een andere mogelijkheid is het slijpen van een bolle vorm, de cabochon. Het 'cabochon slijpen' wordt gedaan op onze slijpmachines die zijn uitgerust met een diamantschijf.

Het 'facetslijpen' is de derde manier van bewerken. De doorzichtige stenen (vaak kistallen) worden voorzien van kleine vlakjes. Dit zijn de zogeheten facetten. Door de brede mogelijkheid van het opzetten van de vlakjes krijgt iedere steen een eigen vorm.

Vlakslijpen Cabochon Facetteren 

Enthousiast geworden?

Twee keer per jaar start de werkgroep met een nieuwe cursus. U kunt kiezen voor een cursus vlakslijpen, cabochon slijpen of facet slijpen.

We starten elk jaar in de tweede week van februari en in de tweede week van september. De cursus wordt 7 weken aansluitend gegeven en duurt 2 uur per keer. De locatie is Edam.

Mogelijkheden:

Maandagavond 20:00 - 22:00
Dinsdagavond 20:00 - 22:00
Woensdagochtend 10:00 - 12:00

Cabochon en facet slijpen kosten € 75,- per cursus. Vlakslijpen kost € 55,- per cursus 

Alle cursussen zijn inclusief materiaal, koffie en thee. De cursussen vinden alleen doorgang bij genoeg aanmelding voor de start van een nieuwe reeks.

Mocht u geïnteresseerd zijn en wel eens zouden willen zien wat het vlak-, cabochon- of facetslijpen inhoudt, bent u van harte welkom om eens een proefles te komen volgen!

Voor informatie kunt u contact op nemen met lapidarie@amathysta.nl.