Raap jij weleens een steentje op?
Zo’n mooie ronde glimmende die je soms op het strand of op een grindpad ziet liggen. En als je die dan hebt opgeraapt, zou je dan meer willen weten. Wat is het voor steentje en waar komt het vandaan bijvoorbeeld?

Dit verhaaltje gaat over zo’n steentje, maar je mag alleen verder lezen als je er eentje hebt opgeraapt. Als je dat nog niet hebt gedaan moet je er gauw een gaan zoeken. Het liefst een witte, waar je een beetje doorheen kunt kijken als je hem tegen het licht houdt. Maar andere mooie kleuren zijn natuurlijk ook goed.

Heb je er een. Ok, dan gaan we verder. Bekijk hem eens goed. Is hij mooi rond en een beetje doorzichtig? Of heeft hij een mooie kleur? Leg steentje eens in je hand en doe je hand dan dicht. Hoe voelt dat? Zeg het maar hardop hoor. Misschien hoort steentje het.

Eigenlijk is steentje niet zo’n leuke naam. Hoe zullen we hem noemen? Keitje? Nee ik weet iets beters. We noemen hem Kiezeltje! Dat is een leuke naam.

Ok, nu hij een mooie naam heeft gekregen, gaat Kiezeltje zijn verhaal aan jou vertellen.

Het verhaal van Kiezeltje

Kiezeltje klein

Hallo ik ben dus Kiezeltje. Ik ben diep in de aarde geboren. Met heel veel broertjes en zusjes was ik ooit een grote steen. Tijdens een aardbeving is die grote steen boven de grond gekomen en gebroken. Veel van mijn broertjes en zusjes zijn er toen vanaf gebroken. Sommige zijn weer in de aarde verdwenen en die heb ik nooit meer gezien. Maar ik had geluk en kwam boven op een berg terecht.

Ik was toen nog niet zo klein en mooi rond als nu. Ik was groot en hoekig en had scherpe kanten. Zo lag ik daar dus boven op die berg. Tot ik plotseling, tijdens een andere aardbeving, naar beneden rolde. 

Kiezeltje rolt

Ik kwam in een rivier terecht tussen heel veel andere stenen. Samen werden we door het water in de rivier heen en weer geschud en rolden verder. Door het rollen in de rivier sleten mijn hoekige kanten langzaam af. Ik werd steeds kleiner en ronder.
Dat gebeurde allemaal heel lang geleden. Landen als Nederland, Duitsland en Oostenrijk bestonden nog niet en de wereld zag er anders uit dan nu.

Ik kan mij nog iets engs herinneren. Ik lag in de rivier op een plek waar het water niet zo hard stroomde. Het was al een beetje avond aan het worden, maar de zon scheen nog wel. Opeens kwam een groot beest, met lange haren en ontzettend grote slagtanden naar mij toe. Ik lag op de bodem en zag het door het water heen. Ik was bang dat het grote beest mij op zou eten. Maar gelukkig kwam het alleen maar water drinken en ging daarna weer weg. Wat denk jij, zou het een Mammoet geweest zijn? Of misschien een Sabeltandtijger? Ik weet het niet. Ik had nog nooit zo’n beest gezien en was blij dat het goed was afgelopen.

Ik rolde weer verder door de rivier en werd weer kleiner en ronder. Ik herinner mij nog iets. Het was in de zomer. Het had al een tijdje niet geregend. De rivier was bijna droog en ik lag in de zon op de oever. Iets verder was een bos. Er kwam een jongetje uit het bos aangelopen. Het jongetje droeg vreemde kleren. Ze leken wel van dierenvellen gemaakt. Hij liep langzaam over de oever en keek naar beneden, met zijn rug een beetje gebogen. Hij was aan het zoeken en kwam steeds dichterbij. Toen hij vlak boven mij was, bukte hij zich en raapte mij op.
Ik was niet bang hoor, want ik wist dat jongetjes geen steentjes eten. Ik was wel nieuwsgierig. Wat ging er nu gebeuren?

Kiezeltje rivier

Wacht even...... voor we verder gaan moet ik nog iets zeggen.
Weet je wat eigenlijk het leuke van dit verhaaltje is?

Jij mag zeggen hoe het verhaal nu verder gaat. Dat hoeft niet moeilijk te zijn hoor. Gewoon een ideetje in een paar woorden is al genoeg. Misschien gooit het jongetje mij weer terug in de rivier of neemt hij mij mee. Of weet jij iets anders? Er kunnen natuurlijk nog heel veel dingen gebeuren.

Als je een leuk idee hebt, stuur dan een e-mailtje met je naam en leeftijd naar kiezeltje@amathysta.nl en wie weet, misschien beleeft kiezeltje dan wel jouw avontuur.